Informatie over de doedelzak, kilt, tartan, Schotland & whisky

Af en toe krijgen we via het gastenboek of de e-mail vragen over de doedelzak, kilts, tartans en Schotland. Daarom wil ik iedereen hierbij wijzen op WikiPedia. Dit is een gratis online encyclopedie die door de gebruikers in talloze landen en talen wordt onderhouden. Je kunt dus niet alleen in de encyclopedie zoeken en lezen, maar je kunt er ook zelf informatie aan toevoegen of verbeteren. In deze encyclopedie is veel informatie over de doedelzak te vinden. Ik zal hier enkele pagina’s noemen. Deze links zullen wij ook op onze linkspagina plaatsen overigens.

 

Doedelzak (Nederlandstalig)

Deze pagina biedt informatie over het ontstaan en de ontwikkeling van de doedelzak, lokale vormen van de doedelzak en over speeltechnieken:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Doedelzak

 

Bagpipe (Engelstalig)

De Engelstalige informatie is een stuk uitgebreider. Deze pagina biedt informatie over de historie van de doedelzak of bagpipe, over de verschillende typen doedelzakken als bijvoorbeeld de piob mhor of The Great Highland Bagpipe (Regional Usage, Music, Related Instruments), The Irish Uilleann Bagpipe, The Northumbrian Smallpipe, The Scottish Smallpipe, The Biniou, French and Occitan bagpipes, The Border Pipe, The Gaita en The Brian Boru Bagpipe. Er is zelf informatie over niet-traditionele bands die doedelzak in hun muziek gebruiken:

http://en.wikipedia.org/wiki/Bagpipe

 

Pipe Bands (Engelstalig)

Deze pagina biedt informatie over Pipe bands:

http://en.wikipedia.org/wiki/Pipe_bands

 

Klit (Engelstalig)

Informatie over The Great Kilt, de oorsprong van de Modern “Small Kilt” of “Walking Kilt”, The “Modern” kilt, The revival of the kilt, The Kilt Today, Accessories en Underwear vind je hier:

http://en.wikipedia.org/wiki/Kilt

 

Tartan (Engelstalig)

De Tartan kan natuurlijk niet ontbreken. Op deze pagina vind je informatie over het ontstaan van de tartan en voorbeelden van clan tartans en andere tartans: 

http://en.wikipedia.org/wiki/Tartan

 

Schotland (Engelstalig)

Hier vind je informatie over Schotland. Denk aan demografische gegevens, de vlag, inwonersaantallen, de gesproken talen, de historie van Schotland, de geografie en geologie de Schotse cultuur enzovoorts:

http://en.wikipedia.org/wiki/Scotland

 

Geschiedenis van Schotland (Engelstalig)

Meer informatie over de geschiedenis van Schotland vind je hier:

http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Scotland

 

Schotse clans (Engelstalig)

Uitleg over het ontstaan van de clans en het Highland clan system, de burgeroorlog en een lijst met bekende Schotse clans:

http://en.wikipedia.org/wiki/Scottish_clan

 

Schotse whiskey (Engelstalig)

Tja, informatie over de Schotse whisky kan natuurlijk niet ontbreken:

http://en.wikipedia.org/wiki/Scotch_whisky