80-jarige D-Day herdenkingen Normandië 2024

Na verschillende gezamenlijke repetities was het zover. Op zondag 2 juni vertrokken 8 spelers van de Lowland Brigade Pipeband uit Zwolle samen met ruim 30 andere spelers richting Normandië. Op maandag was er gelegenheid enkele locaties, waar later die week gespeeld zou worden, te verkennen en in de middag vonden de laatste repetities plaats.

Saint-Vaast-en-Auge 4-juni
Saint-Vaast-en-Auge 4-juni

De optredens in Normandië begonnen op dinsdag 4 juni met de herdenking op de begraafplaats van Saint-Vaast-en-Auge. Bij dit optreden sloten meerdere bands aan uit onder andere België, Frankrijk, Schotland en Engeland. We begeleide de bezoekers naar de kerkdienst en begraafplaats, speelde tijdens de ceremonie en begeleide de bezoekers weer van de begraafplaats af. Bij deze herdenking worden de 12 soldaten herdacht die in de nacht van 5 op 6 juni omkwamen bij twee vliegtuig crashes nabij het dorp.

Pegasusbrug woensdag 5 juni
Pegasusbrug woensdag 5 juni

Op woensdag speelde wij bij de herdenking bij de Pegasusbrug en het Pegasusmuseum. Het optreden begon met een mars over de Pegasusbrug. Hiermee eren wij ook doedelzakspeler Bill Millin die de brug na verovering spelend overstak. Tijdens de ceremonie speelde wij Highland Cathedral met de Massed Band of the Pegasus Memorial. Het meest indrukwekkend van de optredens is toch wel het informele gedeelte waar wij spontaan voor de veteranen konden spelen. Het is prachtig om te zien wat dit betekend door de veteranen en hoe dankbaar zij zijn voor dit kleine gebaar. Vanaf het Pegasusmuseum gingen wij direct door naar Bréville-les-Monts om daar eerst bij de herdenking te spelen en later een Beating Retreat (een militaire ceremonie waarbij wij marcherend in verschillende formaties spelen voor de genodigden) te houden.

Ranville D-Day 6 juni
Ranville D-Day 6 juni

Op 6 juni, D-Day zelf, speelde wij bij de grote ceremonie op de begraafplaats in Ranville. Op deze begraafplaats rusten 2.152 militairen met een gemiddelde leeftijd van 19 jaar jong. Deze ceremonie is tot op de puntje uitgewerkt en we speelde samen met een Ierse band die ook de Drummajor leverde (waardoor we op een iets hoger tempo speelde dan wij gewend zijn). In de avond speelde wij bij de ceremonie voor het Canadahuis bij Juno Beach. We kwamen hier spelend op, tussen het publiek speelde wij verschillende tunes. Aan het eind van de ceremonie werden er een lantaarn en bloemen de zee ingeworpen terwijl er nog één doedelzakspeler speelde. Het Canadahuis is waarschijnlijk het eerste huis dat bevrijd werd en net zoals dit op D-Day gebeurde wordt de lantaarn van het huis gehaald en in de zee geworpen.

Op vrijdag 7 juni hadden wij de laatste optredens en sloten wij in de avond af met een optreden voor de Veteranen bij ‘The Veterans Charity’.

Optreden voor de veteranen
Optreden voor de Veteranen

Al met al hebben we een mooie en zeer indrukwekkende week beleeft in Normandië. Het was een eer om deelgenomen te hebben aan de 80-jarige D-Day herdenkingen!

Groepsfoto Normandië spelers
Groepsfoto Normandië spelers