Lowland Brigade Pipe Band na 25 jaar officieel (Update 31-8-2014)

De tartan van de Lowland Brigade Pipe Band is de Ancïent MacTavish. Bij de meeste wel bekend. Het is de tartan die we immers al 25 jaar dragen. Al die tijd was dat zonder toestemming van de Clan Chief. Hierin is op 23-07-2005 verandering gekomen. Deze datum gaat de bandgeschiedenis in als de datum waarop officieel toestemming is verleend tot het dragen van de Ancïent MacTavish tartan door de Lowland Brigade Pipe Band. Dit heugelijke feit is bekrachtigd door de Clan Chief van de Clan MacTavish, Edward Stuart Dugald MacTavish of Dunardry, 26th Chief of the Clan MacTavish.

 

Het bijbehorende certificaat werd uitgereikt aan de voorzitter van de LBPB tijdens een feestelijke bijeenkomst met clanleden uit Amerika, Canada, en Schotland. Helaas werden de feestelijkheden overschaduwd door het feit dat 4 weken voor deze uitreiking de Clan Chief is overleden. De uitreiking werd in zijn naam gedaan door Tom Thompson, President van de Dunardry Heritage Association.

De Lowland Brigade Pipe Band heeft op verzoek de begrafenis ceremonie muzikaal ondersteund op de begraafplaats van Kilmartin Church, Kilmartin. Hiertoe is een muziekstuk wat de Chief geschreven heeft, overgezet naar een pipe tune. Deze tune, “The Justice of MacTavish” werd tezamen met “Highland Cathedral”, “Balmoral” en “When the Battle is O’er” gespeeld. Dit werd door de aanwezige Clanleden zeer op prijs gesteld.

Na afloop van de dienst was er toch ook nog tijd voor een wat feestelijker aangelegenheid. Het is dit jaar ook 25 jaar geleden dat Hans “Mac” MacKaay, lid werd van onze band. Hij heeft al die jaren de band op positieve wijze ondersteund. Hetzij door diverse bestuursfuncties, door zijn niet aflatend optimisme, zijn inzet en zijn spel als tenor drummer. Als dank hiervoor werd aan “Mac” een quaich uitgereikt met inscriptie.

“To Mac, A Cup of Friendship, Zwolle 01-08-1980, Kilmartin 24-07-2005. LBPB”

Dat Hans hierdoor diep geroerd was, moge wel duidelijk zijn.

Nadat we iedereen hadden bedankt was het tijd om huiswaarts te keren. De leden van de LBPB kunnen terugkijken op een meer dan geslaagd weekend. Vanaf nu doen wij onze optredens dus officieel gekleed.

Henk Dillema
Voorzitter Lowland Brigade Pipe Band