Verslag optreden intocht Vía Gladiola

En het mocht weer! Optreden bij de Nijmeegse Vierdaagse bij de intocht op de Vía Gladiola op vrijdag 22 juli 2022.

Na wat krappe laatste voorbereidingen door het bestuur van de Holland Massed Pipes & Drums in samenspraak met de organisatie hadden we weer toestemming om deel te nemen.

Als vanouds zeg maar. Van onze band zijn Sjaak (basdrum), Ruud (piper), Paul (piper) en ik (center bas drum) present. Gerben als drum major en oud-lid. Met twee auto’s die kant op en mooi op tijd in Nijmegen, rond 8.30 uur. We werden wederom gastvrij ontvangen door de mensen van de Nederlandse Spoorwegen in gebouw de Draaischijf.

Tijdens de briefing bleek dat we anderhalf uur later zouden starten. Dat had te maken met het afzeggen door een militair muziekkorps en wij zouden dan in hun plaats een aantal militairen meenemen. Met zijn allen tegen een uur of 10 de bus in. Gelukkig had ik een snare drum meegenomen die ik kon uitlenen aan iemand van een andere band wiens instrument gebreken vertoonde.  Zoals gewoonlijk werden we zo dicht mogelijk bij sportpark Union afgezet, klein stukje lopen en weer op de bekende plek om in te spelen, te lunchen, bijkletsen, oude kennissen tegenkomen en de tijd een beetje doorsukkelen totdat we tegen 14.30 naar het militaire veld vlakbij konden afmarcheren.

Ongeveer een half uur later was dan het startsein om de Via Gladiola te verrijken met onze muzikale bijdrage. Wat een massa mensen en wat een feestelijke sfeer ! Eigenlijk ben je voor je gevoel al snel 6 km verder bij het het eindpunt aangekomen.  Hoewel het qua temperatuur niet heel warm was blijkt dan toch dat je dan hard gewerkt hebt want persoonlijk had ik bijna geen droge draad meer aan mijn lijf en zo waren er wel meer. En ja, na een drankje en korte rustpauze weer in het gelid terug door de stad, op diverse plaatsen spelend. De drummers gaan gewoon door natuurlijk als de pipers even pauzeren.

Al met al ben je zo 10 kilometer op weg met zijn allen voordat je weer terug bent bij de Draaischijf om daar nog enkele tunes voor de personeelsvereniging van de NS te spelen. Maar dan is ook iedereen wel redelijk uitgeput. Voor wie dat willen kan de bezwete plunje uit om even wat makkelijks aan te trekken. Daarna stond er een lekker warm buffet klaar en konden we weer bijkomen.

Met dank aan de sponsors en degenen van de HMPD die het allemaal geregeld hadden. Terug naar huis en nagenieten van een mooie dag !