Verslag optreden Airborne mars Oosterbeek, zaterdag 7 september 2019

September 1944. De slag om ARNHEM woedt in alle hevigheid. De Duitse tegenstand blijkt te sterk en de bevrijding zal nog op zich laten wachten.

Ruim 1700 Britse en Poolse (para)troopers liggen begraven op de militaire begraafplaats in Oosterbeek. Voor hen is er jaarlijks een herdenkingswandeltocht. Dit jaar was de Lowland Brigade Pipeband een van de 16 deelnemende muziekkorpsen. We waren er vroeg bij: de bus haalde ons af om 8.15 in Apeldoorn. Na de voorbereiding en briefing gingen we om half 11 richting de start. Intussen waren we de collegae van de Seaforth Highlanders ook al tegengekomen. Tegen 11 uur werd elders de Last Post geblazen, gevolgd door een minuut stilte. Om ongeveer 11.15 draaiden wij het defile in, gevolgd door een grote groep Engelse cadetten.

Vervolgens trekt het defile langs de officiele hoogwaardigheidsbekleders en door het centrum verder en ongeveer een uur later worden we uitgevoegd en kunnen we met de bus weer terug.  Na een prima lunch en een paar uurtjes rust mogen we 14.50 de baan weer op. We lopen op dat tijdstip ook nog mooi een bui regen mis !! En als we weer terug zijn na ongeveer drie kwartier, gaan we om 16.00 als een van de laatste korpsen nog een keer tussen de wandelaars  een ronde maken. Ben heeft een goed

idee: we maken halt bij de veteranen om Amazing Grace/Fling te spelen. 

Dat wordt door hen en ook door de organisatie bijzonder gewaardeerd. Het levert Henk een handdruk op van een airborne veteraan.

Enthousiast publiek, toffe sfeer, veel foto’s en filmpjes worden er langs de kant gemaakt. Overigens kunnen enkele leden in hun nieuwe kilt meelopen, de bestelling was net de donderdag er voor binnen gekomen.

De laatste meters komt er dan toch nog een bui naar beneden.Die kunnen we grotendeels onder een tent afwachten. (Henk is de donderdag daarna zo sportief om te trakteren, hij had zijn inverness cape in de auto laten liggen, dus allen zonder cape, was de afspraak)

Mooi evenement en voor herhaling vatbaar in elk geval.