Pipe banner voor Zwolse band

De Lowland Brigade Pipe Band in Zwolle heeft een eigen pipe banner. Namens de leden overhandigde bass drummer Sjaak van Zuthem de zelfontworpen banner aan voorzitter Jaap Westerink. Dit gebeurde tijdens een feestelijke dag die was georganiseerd als onderdeel van het 45-jarig jubileum.

Pipebanner voor Zwolse Doedelzakband.

45 jarig jubileum

Zaterdag 11 november vierde de Lowland Brigade Pipe Band uit Zwolle haar 45-jarig jubileum. In de ochtend en middag werden er masterclasses verzorgd door Berdien Brijder (tenor drum en bass drum), Remco Broekema (snare drum) en Josien Teerlink (pipes).

Ter gelegenheid van het 45-jarig jubileum hebben de bandleden een eigen pipe banner laten maken.  “Het gebruik van een pipe banner is iets bijzonders voor een pipe band. Het symboliseert de herkomst van de vereniging of de clan die band vertegenwoordigt. Het was dan ook een mooi geschenk aan de vereniging in dit 45e jubileumjaar”, aldus Sjaak die sinds begin 2013 bass drum speelt bij de doedelzakband in Zwolle.

Pipe banner

De historie van een pipe banner gaat enkele honderden jaren terug. Het was voor pipers de manier om te laten zien bij welke clan en clan chief ze thuishoorden. De banner was versierd met het wapen van de clan chief. Toen doedelzakspelers onderdeel werden van Schotse regimenten, betaalden officieren de uitrusting van hun pipers. Op de banner kwamen het regimentswapen en ook de namen van gewonnen veldslagen. De pipe banners vormen samen met de colours (regimentsvaandels) en de baldrick (of sash) van de drum major de kostbaarheden van het regiment. Het gebruik van een pipe banner werd voor het eerst gedocumenteerd in 1679.

Voor het ontwerp van de pipe banner voor de Lowland Brigade Pipe Band hoefde Sjaak van Zuthem niet lang te zoeken. Hij combineerde het stadswapen van Zwolle met de crest (wapen) én naam van de vereniging. Vervolgens zocht hij iemand die de banner kon maken. Dat werden Anneke Broekhuizen (ABC-Costuums te IJsselmuiden) en Borduurstudio Lindeboom te Kampen. Tijdens de gezamenlijke lunch overhandigde Sjaak van Zuthem namens de leden de pipe banner aan het bestuur. Die werd tot grote verrassing in ontvangst genomen door voorzitter Jaap Westerink. “De pipe banner zal tijdens optredens gedragen worden door de pipe major of door solo spelers die de Lowland Brigade Pipe Band vertegenwoordigen”, aldus Sjaak.

De band kijkt terug op een geslaagde dag. Deze werd afgesloten met een gezamenlijke Schotse maaltijd. Onder het genot van huisgemaakte likeur Atholl Brose, was er een diner met haggis, neeps and tatties.

Dit artikel is overgenomen van de site van het Ministerie van Doedelzaken.