Wordt lid!

Vindt je de Schotse tunes zo geweldig en wil je het nu zelf leren spelen? Dat kan!

Doedelzak
De Schotse doedelzak is één van de moeilijkste instrumenten ter wereld om te spelen, maar met discipline en doorzettingsvermogen is het voor iedereen mogelijk om het te leren spelen!

Je begint eerst met de vingertechnieken te leren op een practise chanter (oefenfluit). Daarna leer je de tunes van de band spelen op dit instrument. Hoelang dit traject duurt hangt echt van de persoon zelf af, maar kan varieren van een paar maanden tot ongeveer twee jaar.

Als je de vingertechnieken voldoende onder de knie hebt, stap je over naar het echte instrument; de Great Highland Bagpipe. Daar leer je eerst blaastechnieken en druk houden, waarbij je gaandeweg het instrument steeds meer leert beheersen. Het volledig beheersen van het instrument kan een paar jaar duren, maar de meeste spelers lukt het om na een jaar al mee te spelen met de band.
Vanaf dat punt blijf je bezig om beter te worden en je technieken te verfijnen en kan je meespelen met optredens!

Drums
In een Pipe Band zijn de drums een integraal onderdeel van de muzikale dynamiek, en ze voegen een krachtig ritmisch element toe aan de traditionele klanken van de doedelzakken. De drie belangrijkste drums in een Pipe Band zijn de snaredrums, de tenordrums en de bassdrum.

De snaredrums, ook wel bekend als “side drums”, zijn de meest opvallende drums in een Pipe Band. Ze worden meestal gedragen aan de voorkant van de speler en worden bespeeld met stokken. De snaredrums leveren de scherpe, ritmische accenten die de cadans van de muziek versterken en dienen als het hart van het percussiegedeelte.

De tenordrums, soms aangeduid als “tenor drums” of “tom-toms”, voegen een melodische dimensie toe aan het drumgedeelte van de Pipe Band. Ze zijn meestal iets groter dan snaredrums en worden gestemd op verschillende tonen, waardoor ze een scala aan melodieën kunnen spelen die harmoniëren met de doedelzakmelodieën.

De bassdrum, zoals de naam al aangeeft, levert de diepe, resonante bastonen die de ritmische basis vormen van de muziek. Het wordt meestal gedragen aan de voorzijde van de speler en bespeeld met een grote stok, waardoor een krachtige puls ontstaat die de hele band aandrijft.

Net als bij het leren van de doedelzak vereist het beheersen van de drums van een Pipe Band discip;ome en oefening. Drummers beginnen meestal met eenvoudige ritmes en bouwen geleidelijk aan hun vaardigheden op terwijl ze zich aanpassen aan de unieke dynamiek van het samenspel met de doedelzakken. Met doorzettingsvermogen en toewijding kunnen drummers uiteindelijk het niveau bereiken waarop ze kunnen optreden met de band en bijdragen aan de krachtige, meeslepende klanken die zo kenmerkend zijn voor een Pipe Band-optreden.

Repetitie avonden & kosten
Wij reperteren elke donderdag avond in het buurthuis Eben-Haëzer in Spoolde (Zwolle).
Nilantsweg 109
8041 AR ZWOLLE

Lidmaatschapskosten: 12,50 per maand
Leden betalen hun eigen oefeninstrument:
+- 80,- voor pipers, +-50,- voor drummers
Wanneer leden volleerd zijn, kunnen ze een leeninstrument van de band gebruiken, of in overleg een eigen instrument aanschaffen.

Wil je lid worden van onze band, of wil je gewoon een keertje een kijkje nemen? Neem dan nu contact met ons op!